vineri, 2 martie 2012

Vulpea Polara

Vulpea polară (Alopex lagopus) este o specie de animale carnivore din familia canide care trăiesc în regiunile polare de tundră. Animalul este adaptat la clima rece, având o blană deasă, iar talpa labelor fiind acoperită cu blană. Lungimea vulpilor este între 65 È™i 90 de cm, având înălÈ›imea de ca. 30 cm. È™i o greutate de 5 kg. Femelele sunt aproape la fel de mari ca masculii. Culoarea vulpilor diferă după anotimp, vara având culoarea blănii neagră pe spate È™i picioarele fiind de culoare brună, pe când iarna, culoarea de camumflaj albă, alb-cenuÈ™ie. Vulpile polare au botul È™i urechile scurte, blana deasă le permite vulpilor să supravieÈ›uiască la temperaturi scăzute ce ating -80 °C.

Arealul de răspândire

Vulpile polare traiesc de obicei în emisfera nordică, la nord de cercul polar (Scandinavia, Insula Spitzbergen, Islanda, Rusia de Nord, Canada de Nord, Alaska și Groenlanda). Habitatul lui fiind regiunile de tundră, putând fi văzute și pe gheața Oceanului Arctic, se presupune că în căutare de hrană, vulpile pot parcuge distanțe de peste 2000 de km.

Mod de viață

Hrana vulpilor constă din lemingi (Lemmus lemmus) sau alte rozătoare polare (Lemmus sibiricus, Microtus oeconomus, Myodes rufocanus). Mai consumă și insecte, fructe, ouă și pui de păsări, ca și cadavre de animale, fiind un însoțitor al urșilor polari.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu